Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Λίγες μέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, οι εργαζόμενοι τιμούν την Πρωτομαγιά και τους πρωτεργάτες στη διασφάλιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, στη βάση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας στην εργασία. Παράλληλα, η Πρώτη του Μάη αποτελεί μέρα περισυλλογής, αξιολόγησης, επαναστόχευσης και τεκμηρίωσης των διεκδικήσεων για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Οι δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε, στην Κύπρο, στην υπόλοιπη Ε.Ε, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε σχέση με την οικονομική κρίση και τις συνεπακόλουθες εξελίξεις, την πανδημία και τις αρνητικές επιδράσεις σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όπως και η συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση, ως απότοκο της Ρωσικής εισβολής που προσομοιάζει με την Τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν πως χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου της τριμερούς συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου.

Καταβάλλεται μία συνεχής και επιτυχής προσπάθεια για βελτίωση των μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων μέσα από την ανανέωση, επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, παρέχοντας ύστερα από δέκα χρόνια προσπαθειών συνταξιοδοτική κάλυψη σε χιλιάδες εργαζόμενους περιλαμβανομένων και των εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Η ΣΕΚ, ως το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στην Κύπρο, δρώντας ανεξάρτητα από κομματικές παρεμβάσεις και δεσμεύσεις, καθαρά, υπεύθυνα, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη για την επίσπευση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλεται να γίνουν προς όφελος της κοινωνίας και της ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή.

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) συμμετέχει και φέτος ενεργά στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς τιμώντας τους εργαζόμενους.

Οι εορτασμοί άρχισαν σήμερα με το άναμμα λαμπάδας στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ στη Λευκωσία, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους Κοινωνικούς Εταίρους στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των βιομηχανικών ασθενειών

Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν ανήμερα της 1ης Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ στον Στρόβολο. Την εκδήλωση θα τιμήσει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας. Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικών, Κοινωνικών και Εργατικών αγώνων που βρίσκεται στο προαύλιο της ΣΕΚ.