Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ

SEK22

Το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 9-11 Νοεμβρίου 2011 πέρασε ήδη στην ιστορία. Αποτελεί παρελθόν και ιστορικό γεγονός που θα κοσμεί από εδώ και μπρος την ιστορία του συνδικαλιστικού μας Κινήματος.

Το συνέδριο εκπλήρωσε τους στόχους του και κατά γενική ομολογία ικανοποίησε τις φιλοδοξίες και τους οραματισμούς της ηγεσίας, των στελεχών και των εκατοντάδων μελών της ΣΕΚ, που μέσα σ’ ένα τριήμερο αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς που αφορούν το παρόν και το μέλλον τόσο του συνδικαλιστικού μας Κινήματος όσο και της Κύπρου γενικότερα.

Η ΣΕΚ μέσα από το συνέδριο της έκαμε ένα ποιοτικό απολογισμό και χάραξε τη γραμμή πλεύσης της για τα επόμενα χρόνια που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την Κύπρο και το λαό της.

Με σύνθημα «Μπροστά με δύναμη και σιγουριά» οι σύνεδροι καθόρισαν τις στοχεύσεις για το μέλλον και σκιαγράφησαν τις προτεραιότητες που κυρίως συνίστανται στα εξής:

• Ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την οποία η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

• Την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων μέσα από την πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων, μέσα από την προώθηση της πολεοδομικής αμνηστίας, μέσω από τη φορολόγηση του πλούτου, μέσα από τον περιορισμό του σπάταλου κράτους, αλλά και μέσα από τον περιορισμό της χλιδής και της σπατάλης στην οποία επιδίδονται πολιτειακοί και άλλοι αξιωματούχοι.

• Να σταματήσει η κυβέρνηση τις πολιτικές συρρίκνωσης των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων καθώς επίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν τα επίπεδα ζωής και απασχόλησης και θα αναζωογονούν τον ιδιωτικό τομέα.

• Η κυβέρνηση να σταματήσει τη λογική του εφησυχασμού και της αναβλητικότητας και να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

• Οι εργοδότες να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες απολύσεις και να επιδείξουν κοινωνική εταιρική ευθύνη.

• Η κυβέρνηση να τιθασεύσει την ανεργία μέσω της ανάπτυξης, να εφαρμόσει τον νόμο περί ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των κοινοτικών εργαζομένων και να επιδιώξει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την προσωρινή αναστολή της ροής εργαζομένων από χώρες της Ε.Ε.

• Η κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές για την ισότητα αντρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα και να επιλύσει τα προβλήματα των νέων και των συνταξιούχων.

Η ποσοτική και ποιοτική ενδυνάμωση της ΣΕΚ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Το γιγάντωμα της ΣΕΚ θα επιτευχθεί μέσα από την οργάνωση νέων χώρων δουλειάς και μέσα από την εγγραφή νέων μελών.

Με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη αναπληρωτή γενικού γραμματέα ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του 27ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ.

Νέος αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΣΕΚ εξελέγη ο Ανδρέας Μάτσας με ψήφους 289, έναντι 161 του ανθυποψηφίου του Πάμπου Ιωαννίδη.

Στη θέση του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Νίκος Μωυσέως.

Στις άλλες τρεις θέσεις της πενταμελούς γενικής γραμματείας της ΣΕΚ επανεξελέγησαν οι, Δημήτρης Μιχαήλ γενικός οργανωτικός , Σωτήρης Καλογήρου γενικός ταμίας και Νίκος Επιστηθίου γραμματέας ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων.

Μετά την επανεκλογή του ο γενικός γραμματέας Νίκος Μωυσέως δήλωσε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η ΣΕΚ ενωμένη, ισχυρή, ελεύθερη , προχωρεί μπροστά με δύναμη και σιγουριά για να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά δρώμενα , μακριά από εξωσυνδικαλιστικές επιρροές , προς όφελος των εργαζομένων, των πλατειών στρωμάτων του πληθυσμού και του τόπου γενικότερα.

Από το βήμα του Παγκυπρίου συνεδρίου , ο κύριος Μωυσέως έστειλε ισχυρό το μήνυμα ότι η ΣΕΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα νέο πακέτο μέτρο που θα πλήξει και πάλι τους εργαζόμενους.Για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα , σημείωσε, θα πρέπει να αποτραπούν πολιτικές σκληρής λιτότητας ενάντια στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων , κατανέμοντας τα βάρη της κρίσης δίκαια και ανάλογα με τις αντοχές της κάθε κοινωνικής ομάδας.

Η επόμενη μέρα του συνεδρίου βρίσκει τη ΣΕΚ, δυνατή, ισχυρή, ενωμένη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές και ποικίλες προκλήσεις μακριά από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις προς όφελος της κοινωνίας και των χιλιάδων μελών της.