Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

12ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΗΟ-ΣΕΚ

Το 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΗΟ-ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2012 στο μέγαρο της ΣΕΚ στη Λευκωσία, έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μένουμε στο σήμερα, προχωρούμε μπροστά και μεριμνούμε και προσβλέπουμε στο μέλλον με ελπίδα. «Το αύριο μας ανήκει».

Στην παρουσία αντιπροσώπων από Δημόσιους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΣΕΚ ενωμένη θα συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα για προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.

Ο κ. Μωϋσέως αναφερόμενος στις οδυνηρές αποφάσεις που έλαβε η ΣΕΚ για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, αναφέρθηκε στην προκλητική καταστρατήγηση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου όπου επιβλήθηκαν τροποποιήσεις βασικών όρων απασχόλησης χωρίς να δοθεί το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν την άποψη τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.
Η ΣΕΚ, τόνισε, βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της πολύχρονης ιστορίας της και ότι το κίνημα θα αντιδράσει δυναμικά σε περίπτωση που συνεχιστεί η καταπάτησης του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ αναφέρθηκε και σε άλλα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους όπως την οικονομική κρίση την ανεργία, και το ΓΕΣΥ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ – ΣΕΚ Νίκος Τάμπας αναφέρθηκε εκτεταμένα στα ιδιαίτερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΟΗΟ – ΣΕΚ στην υπό ανασκόπηση τετραετία.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον κοινωνικό διάλογο ο οποίος όπως είπε στραγγαλίστηκε.

Ο Νίκος Τάμπας έκανε παράλληλα αναφορά στις ουσιώδεις υπηρεσίες και διερωτήθηκε για ποιο λόγο η υπέρμετρη ευαισθησία που επιδεικνύεται για τη νομοθετική ρύθμιση της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες δεν επιδεικνύεται και για τους εργοδότες που παραβιάζουν ετσιθελικά και χωρίς προσχήματα τις συλλογικές συμβάσεις.

Όσον αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης ο κ. Τάμπας τόνισε ότι είναι από τις σοβαρότερες παραμέτρους που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του ταμείου σύνταξης. Το έτος αφυπηρέτησης, πρόσθεσε, είναι παράλληλα πρόνοια των όρων εργοδότησης και τυχόν διαφοροποίηση του πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης και σοβαρού προβληματισμού στη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου.

Το κείμενο της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ-ΣΕΚ.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από Κύπρο και εξωτερικό.

Εγκρίθηκε η έκθεση δράσης και ψηφίσματα για κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα που επηρεάζουν την εργατική τάξη.

Το κείμενο της Έκθεσης Δράσης.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η αφυπηρέτηση του Γενικού Γραμματέα της ΟΗΟ ΣΕΚ συνάδελφου Νίκου Τάμπα ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη στον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα Ανδρέα Ηλία.

Η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας εξελέγη από το συνέδριο ως ακολούθως:

Ανδρέας Ηλία – Γενικός Γραμματέας

Σάββας Κούλας – Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Ανδρέας Πιερίδης – Γενικός Οργανωτικός

Μάριος Θεοχαρίδης – Ταμίας

Ορέστης Βασιλείου – Μέλος

Στις πρώτες δηλώσεις του με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, ζήτησε από τις συντεχνίες μέλη της Ομοσπονδίας αλλά και τα απλά μέλη της Οργάνωσης, διαρκεί συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΟΗΟ προκειμένου έγκαιρα να διαμορφώνονται εισηγήσεις και πολιτικές για τα θέματα που τους αφορούν και σχετίζονται με τους εργαζομένους, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Θα πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές πρόληψης των γεγονότων, σημείωσε με νόημα.

Τούτο πρόσθεσε δυνατό να απαιτεί μηχανισμούς αλλά και διαμόρφωση στρατηγικής που θα σχετίζονται με την προώθηση των θέσεων της Ομοσπονδίας προς τους φορείς εξουσίας και την κοινωνία των πολιτών γενικότερα.