Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Το 26ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ σηματοδοτεί νέους αγώνες.

ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΜΑΤΑ

Ενωμένοι – Ισχυροί – Ελεύθεροι, προχωρούμε μπροστά με αισιοδοξία για νέα κοινωνικά επιτεύγματα και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.
Στη νέα εποχή των μεγάλων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, η ΣΕΚ θα παραμείνει απόρθητο προπύργιο του ελεύθερου συνδικαλισμού και προμετωπίδα των αγώνων για προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων τα οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκονται συνεχώς στο εργοδοτικό στόχαστρο.
Το σαφέστατο αυτό μήνυμα έστειλε το 26ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 16, 17 και 18 Μαϊου.

Το τελετουργικό μέρος του συνεδρίου τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος , υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις ξένων χωρών, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι μαζικών κοινωνικών φορέων και ξένοι συνδικαλιστές ηγέτες. Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντώνης Βασιλείου εξήραν τον υπεύθυνο συνδικαλιστικό λόγο της ΣΕΚ καιι την προσφορά του Κινήματος στην πατρίδα, στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και στο λαό.

Εισηγητική ομιλία έκανε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως ο οποίος κατέγραψε τα καίρια εργατικά – κοινωνικοοικονομικά ζητήματα καλώντας την πολιτεία να ενεργήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση για επίλυση τους.

Των εργασιών του Συνεδρίου προήδρευσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πέτρος Θεοφάνους ο οποίος κάλεσε τους συνέδρους σε εγρήγορση και συσπείρωση για περαιτέρω ισχρυροποίηση της ΣΕΚ προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας στο σύνολο της.

Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού μέρους προβλήθηκε τηλεοπτικό φιλμάκι με τη δράση της ΣΕΚ από την ίδρυση της μέχρι σήμερα δίδοντας έμφαση στο έργο της τελευταίας πενταετίας. Το φιλμάκι έκλεισε με στιγμές από τη ζωή και τη δράση του ήρωα της ΕΟΚΑ ΜΑΡΚΟΥ ΔΡΑΚΟΥ, ηγετικό στέλεχος της ΣΕΚ, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θυσία του.

Μήνυμα της νεοεκλεγείσας Γενικής Γραμματείας

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΟΜΑΝΑΣ ΣΕΚ

Με την έγκριση ψηφισμάτων για τα σοβαρά εργατικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και την εκλογή της νέας ηγεσίας για την επόμενη τετραετία, ολοκληρώθηκαν στη Λευκωσία οι εργασίες του 26ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ.
Στη θέση του Γενικού Γραμματέα επανεξελέγη ο Νίκος Μωϋσέως. Την πενταμελή Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ συμπληρώνουν οι ακόλουθοι:

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Πέτρος Θεοφάνους.
Γενικός Οργανωτικός: Ερωτόκριτος Κουμίδης.
Γενικός Ταμίας: Σωτήρης Καλογήρου.
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων: Νίκος Επιστηθίου.
Κάλπες στήθηκαν μόνο για τη θέση του Γενικού Οργανωτικού όπου ο Ερώτοκριτος Κουμίδης που κατείχε τη θέση, υπερίσχυσε του συνυποψηφίου του Δημήτρη Μιχαήλ, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο Νίκος Μωϋσέως αμέσως μετά την επανεκλογή του διαβεβαίωσε τους 500 συνέδρους ότι θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους αλλά και των προσδοκιών των χιλιάδων μελών της ΣΕΚ και όλων των εργαζομένων. Στη σημερινή εποχή της ανοιχτής αγοράς και των μεγάλων προκλήσεων, πρόσθεσε, η ΣΕΚ θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα για προάσπιση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων και εμπέδωση συνθηκών ευημερίας για όλους.

Μπροστά μας, συνέχισε ο κύριος Μωϋσέως, βρίσκονται φλέγοντα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Στεγαστικό, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η ανεργία και η υποαμοιβή κυρίως της νεολαίας και των γυναικών και η ισότητα στην εργασία, για τα οποία η ΣΕΚ θα αγωνιστεί με σθένος και υπευθυνότητα για απάμβλυνση τους.

Σύσσωμα τα μέλη της νέας Γενικής Γραμματείας διατράνωσαν την αποφασιστικότητα τους να εργασθούν ενωμένοι για το μεγαλείο της ΣΕΚ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου της ΣΕΚ παρακολούθησαν συνδικαλιστές ηγέτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου. Χαιρετισμούς μέσω των οποίων εξέφρασαν τη σταθερή υποστήριξη τους στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για άρση της κατοχής και επανένωσης της νήσου, απηύθυναν η ηγεσίες των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ συν. Νίκου Μωϋσέως