Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Συνέδριο UNI – Europa ” Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης ΤΩΡΑ.

IMG_0612TopΠραγματοποιήθηκε στη Τουλούζη της Γαλλίας την περίοδο 3-5 Οκτωβρίου 2011 το συνέδριο της UNI – Europa. Η UNI – Europa είναι τμήμα της UNI Global Union και εκπροσωπεί όλους τους ευρωπαίους εργαζόμενους μέλη της. Ενώνει συνδικαλιστικές οργανώσεις στον τομέα των υπηρεσιών σε 50 διαφορετικές χώρες. Αντιπροσωπεύει 320 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) είναι μέλος της UNI – Europa.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έλαβαν μέρος στο συνέδριο ζήτησαν τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας και υποσχέθηκαν να εργασθούν ώστε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας να είναι η απασχόληση, η κοινωνική προστασία και ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συνέδρους απαιτούν την επιστροφή σε ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο που να διασφαλίζει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας, δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις και ανάπτυξη πολιτικών αγοράς για διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το ψήφισμα επίσης αναφέρει ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να οργανώνεται σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και το πλαίσιο εργασίας του πρέπει να συμφωνείται και εφαρμόζεται μέσα από πρόνοιες συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στο συνέδριο έγινε αρκετή και έντονη συζήτηση για την οικονομική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισης της. Αρκετοί σύνεδροι κάκισαν τις τρέχουσες πολιτικές στην Ευρώπη που έχουν αποτύχει να τερματίσουν την οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος της UNI – Europa, συν. Frank Bsirske και πρόεδρος της γερμανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ver.di που επανεκλέγηκε για ακόμα τέσσερα χρόνια, ανάφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις για να σωθούν οι τράπεζες έχουν προκαλέσει μια κρίση χρέους και οι απώλειες πλερώνονται από τους εργαζομένους. Το δημόσιο χρέος έγινε ιδιωτικό χρέος και αυτό που επιτυγχάνεται είναι ο πολιτικός θρίαμβος των χρηματοοικονομικών αγορών πάνω στην πραγματική οικονομία, κάτι που αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο γιατί η κερδοσκοπία ανθεί.

Τα συνδικάτα εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο ευρώ και τόνισαν ότι η τυχόν διάλυση του ενιαίου νομίσματος θα βυθίσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία σε μια νέα κρίση. Η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια νέα ύφεση.

Ο συν. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στις Τράπεζες (ΟΤΟΕ) δήλωσε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως εργαστήριο πειραμάτων και οι εργαζόμενοι είναι στο περιθώριο και αισθάνονται παγιδευμένοι.

“Οι Έλληνες είναι τα ινδικά χοιρίδια αυτού του αντιδημοκρατικού πειράματος”, δήλωσε ο Κούκος, “Αύριο θα είναι η υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η θεραπεία για την Ελλάδα δεν λειτουργεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα διαφορετικό είδος πολιτικής. ”

Οι σύνεδροι θα εργασθούν για να προστατεύουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και όλα τα συμφωνηθέντα και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρέπει να κινηθούμε ενάντια στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση ανάφερε ο νέος περιφερειακός γραμματέας της UNI – Europa συν. Oliver Roethig, που ομόφωνα εκλέχτηκε στο συνέδριο. Η κινητοποίηση να γίνει όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά κάτω στις χώρες μας. Τελειώνοντας ανάφερε ότι παλεύουμε καλύτερα όταν είμαστε ισχυροί.

Την ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) στο συνέδριο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος συν. Ιωάννης Ευαγόρου και ο γενικός γραμματέας συν. Ορέστης Βασιλείου.