Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη της ΣΕΚ

«Στην οικονομική κρίση προέχει ο άνθρωπος». Μ’ αυτό το κεντρικό μήνυμα η ΣΕΚ γιορτάζει τη φετινή Πρωτομαγιά έχοντας ως κορωνίδα των προτεραιοτήτων της, την έμπρακτη στήριξη των χαμηλόμισθων και γενικότερα των μη προνομιούχων στρωμάτων του πληθυσμού.

Τιμώντας τη μνήμη των πρωτομαρτύρων της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο, η ΣΕΚ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα για προστασία των κοινωνικών επιτευγμάτων, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, εδραίωση ασφαλέστερων χώρων εργασίας και οικοδόμηση ισχυρού κράτους πρόνοιας για αξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των πολιτών.

Ως αντίδοτο στην υπάρχουσα οικονομική κρίση, κορυφαία επιδίωξη της ΣΕΚ είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με έμφαση στην αποτροπή κρουσμάτων περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

Η ΣΕΚ εκτιμά ότι τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα για στήριξη της οικονομίας, της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι θετικά αλλά ανεπαρκή. Γι’ αυτό, χρειάζεται η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων χωρίς άλλη καθυστέρηση, όπως:-

1. Η μείωση των στραγγαλιστικών επιτοκίων δανεισμού.
2. Η επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων για τόνωση της απασχόλησης.
3. Ο περιορισμός της εργοδότησης αλλοδαπών και η πάταξη της παράνομης απασχόλησης.
4. Η αύξηση της διάρκειας παροχής του ανεργιακού επιδόματος, μέσω ασφαλιστικών δικλείδων.
5. Η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων (αύξηση φοιτητικής χορηγίας και επιδόματος εθνοφρουρού), η διαφοροποίηση των φορολογικών κλιμάκων φυσικών προσώπων και η θεσμοθέτηση της 14ης σύνταξης.
6. Η έμπρακτη διασφάλιση του δικαιώματος για συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
Για να υποβοηθηθεί η εφαρμογή μέρους των πιο πάνω μέτρων με όπλο τη σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων, επιβάλλεται η πάταξη της οργιάζουσας φοροδιαφυγής, η είσπραξη των καθυστερημένων φόρων και η εφαρμογή της πολεοδομικής αμνηστίας.

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΣΕΚ στέλνει μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα καλώντας τα να συνεχίσουν συνειδητά την κοινή δράση για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, επανένωση της Κύπρου και εδραίωση συνθηκών ευημερίας για όλους μέσα σε μια δημοκρατική, Ευρωπαϊκή Κύπρο.

Η ΣΕΚ εμπνεόμενη από τα ιδανικά της Εργατικής Πρωτομαγιάς διαβεβαιώνει ότι θα πολεμήσει σθεναρά κάθε μορφή εκμετάλλευσης των εργαζομένων η οποία βρίσκεται σε έξαρση με πρόσχημα την οικονομική ύφεση. Δεσμεύεται δε να μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες της, σε ειλικρινή συνεργασία με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, θωράκιση των εργατικών δικαιωμάτων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με απώτερο σκοπό η Παγκοσμιοποίηση να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.