Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη της ΣΕΚ – 2007

Γιορτάζουμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τη μισθωτή εργασία να βρίσκεται στο εργοδοτικό στόχαστρο και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων να εκτίθεται σε σοβαρούς κινδύνους.

Η ΣΕΚ με αιχμή του δόρατος της, την ανεξαρτησία, τη μαζικότητα και την οργανωτική της συσπείρωση, στέλλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Τιμώντας τη μνήμη των ηρωομαρτύρων της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο, η ΣΕΚ διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι θα παραμείνει στην πρωτοπορία των νέων αγώνων που ξεκίνησαν την 1η Μαΐου 2004 με την Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ευημερίας για όλους.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρώτιστες προτεραιότητες της ΣΕΚ αυτή την περίοδο είναι:

1ο. Η αναθεώρηση του Νόμου Περί Φόρου Εισοδήματος για φοροελάφρυνση των μισθωτών.
2ο. Η οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3ο. Η λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας το 2008.
4ο. Η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος στέγασης για όλο τον πληθυσμό.
5ο. Η λήψη μέτρων για μείωση της ανεργίας, κυρίως των νέων και των γυναικών.
6ο. Η αύξηση των χαμηλών συντάξεων.
7ο. Η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων πέραν της παραγωγικότητας για να επιτευχθεί σταδιακά η δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος.
8ο. Η εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου στην καθημερινή πρακτική.
9ο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής με ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.
10ο. Ο εκσυγχρονισμός του εργασιακού συστήματος με βάση τις ανάγκες της ανοικτής αγοράς, έτσι ώστε:

(α) Να αποτρέπεται η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας που βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη νομοθετική υπόσταση των συλλογικών συμβάσεων, τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος για ελεύθερη οργάνωση στις συντεχνίες, τη θωράκιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση του Διατάγματος για τον κατώτατο μισθό ώστε να καλύψει όλες τις ευάλωτες ομάδες των εργαζομένων.

(β) Να εφαρμοσθεί νέα στρατηγική απασχόλησης ώστε να περιοριστεί σημαντικά η απασχόληση αλλοδαπών και να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων που αποβαίνει σε βάρος της ισορροπίας της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Δυστυχώς, η απραξία του υπουργείου Εργασίας και η κωλυσιεργός τακτική των εργοδοτών αφήνουν το υφιστάμενο αναχρονιστικό εργασιακό σύστημα να διαιωνίζεται με αποτέλεσμα να πλήττονται τα εργασιακά θέσμια και να υποβόσκουν συνθήκες εργατικής αναταραχής.

Ενόψει αυτής της κυοφορούμενης εκρηκτικής κατάστασης, η ΣΕΚ καλεί τον υπουργό Εργασίας να εντείνει την προσπάθεια του προκειμένου να έχει αίσια κατάληξη ο διάλογος για τη στρατηγική απασχόλησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι κοινωνικών κλυδωνισμών, προς όφελος της προόδου και της ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.

Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Κυπριακό, η ΣΕΚ συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, πιστεύει βαθύτατα ότι ήρθε η ώρα να χαραχθεί πανεθνική γραμμή για επίλυση του εθνικού μας ζητήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα οφείλουν να καταστρώσουν νέα εθνική στρατηγική στο Κυπριακό χωρίς πολιτικές, κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Με γνώμονα την ομόψυχη πανεθνική συστράτευση που οδήγησε στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Ένταξης, Αθήνα και Λευκωσία, έχουν χρέος στη δύσκολη αυτή περίοδο να συναποφασίσουν το νέο ενιαίο πολιτικογεωστρατηγικό δόγμα που θα αποσκοπεί στην άρση της κατοχής και θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας σε Κύπρο και Ελλάδα, να κάνουν τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο με στόχο το σπάσιμο του υφιστάμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό και εξεύρεση δίκαιης, δημοκρατικής λύσης, εδραιώνοντας συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ευημερίας στο νησί για όλους τους κατοίκους, μέσα σε μια ενιαία ευρωπαϊκή Κύπρο.

Τρία χρόνια μετά την σημαδιακή επέτειο της Ένταξης την Πρωτομαγιά του 2004 και οκτώ μήνες πριν από την εισδοχή της Κύπρου στην ευρωζώνη, η ΣΕΚ θέτει την πολιτεία έναντι των ιστορικών ευθυνών της και την καλεί να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να αποτραπούν επικίνδυνα φαινόμενα που υποσκάπτουν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό.

Ας συνειδητοποιήσουν όλοι, πολιτεία και εργοδότες, ότι οι εργαζόμενοι που υπόκεινται αγόγγυστα σε οδυνηρές θυσίες για την Εναρμόνιση και την εισδοχή στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δεν πρόκειται να ανεχθούν καιροσκοπικές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργατικών και ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΣΕΚ με σύνθημα της το τρίπτυχο ΘΕΛΗΣΗ – ΟΡΑΜΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και εδραίωση ισχυρού κράτους πρόνοιας χωρίς περιθωριοποιήσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

27 Απριλίου 2007