Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Παγκόσμια Ημέρα τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας – 2009

P2

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) όπως πέρσι έτσι και φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών της, απευθύνεται σε μια ειδική ομάδα παιδιών της κοινωνίας μας, που η μοίρα έδειξε το σκληρό της πρόσωπο, για να προσφέρει εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κάποιας μορφής επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών αυτών και του περιβάλλοντος τους.

Ο τηλέγραφος, το τηλέφωνο, οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στη συνέχεια, οι δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το διαδίκτυο βοηθούν με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.

Τα πιο πάνω μέσα τα χρησιμοποίησε ή τα χρησιμοποιεί σήμερα ο κοινός άνθρωπος για να επικοινωνεί με το περιβάλλον του και τους συνανθρώπους του. Τα παιδιά που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) έχουν ανάγκη από άλλα μέσα για να επικοινωνούν.

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) προτίμησε να δείξει ενδιαφέρον στα παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση ηλικίας 2-14 χρόνων και να προσφέρει στο κέντρο του Συνδέσμου Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών, ενός φιλανθρωπικού μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, συσκευές (ειδικοί διακόπτες) οι οποίες με το πάτημα ενός κουμπιού αναπαράγουν ήχους λέξεις ή και φράσεις που ηχογραφήθηκαν προηγουμένως από ομιλία των παιδιών ή άλλων προσώπων του περιβάλλοντος τους. Η συσκευή μπορεί να ηχογραφήσει για χρονικό διάστημα μέχρι και δύο λεπτά διαφορετικές ομιλίες ή φράσεις και ανάλογα με το πόσες φορές πατήθηκε το κουμπί της αναπαράγει συγκεκριμένο ήχο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να στείλει στο περιβάλλον του ένα μήνυμα ή να εκφράσει κάτι που επιθυμεί και δυσκολεύεται να το πει ή εκφράσει διαφορετικά.

Στις 15 Μαΐου 2009, αντιπροσωπεία της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) επισκέφθηκε το κέντρο στον Άγιο Ανδρέα στη Λευκωσία και πρόσφερε τέσσερεις συσκευές συνολικής αξίας € 960.

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 1982 στο πλαίσιο της δράσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών. Βρίσκεται στην οδό Ηλιουπόλεως 3 στον Άγιο Ανδρέα στη Λευκωσία.

Σκοπός του Κέντρου είναι, μεταξύ άλλων, η θεραπευτική αγωγή, η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών αυτών σε ημερήσια βάση και η ομαλή ένταξή τους σαν ισότιμα μέλη στο κοινωνικό σύνολο. Στο Κέντρο φοιτούν σήμερα 16 παιδιά, ενώ άλλα τρία με τέσσερα παιδιά φοιτούν περιστασιακά σε αυτό.

Διαθέτει δύο αίθουσες υποδοχής, μια αίθουσα ειδικής αγωγής, δύο αίθουσες φυσιοθεραπείας, ένα πολυαισθησιακό δωμάτιο (sensory room) και μια αίθουσα λογοθεραπείας.

Με σκοπό την ένταξη των παιδιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, κατά τη διάρκεια της φοίτησης, γίνονται προσπάθειες μερικής ένταξής τους, μια ή δύο φορές τη βδομάδα, σε συνηθισμένα δημόσια νηπιαγωγεία.

Πολλά παιδιά του Κέντρου έχουν ενταχθεί μερικά ή ολικά σε συνηθισμένα νηπιαγωγεία ή δημοτικά, ενώ άλλα έχουν ενταχθεί στο ειδικό δημόσιο σχολείο «Ευαγγελισμός» λόγω του ότι είχαν φτάσει στο όριο ηλικίας των 14 και δεν μπορούσαν πλέον να παραμείνουν στο Κέντρο.

Την αντιπροσωπεία της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) υποδέχθηκε ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Ιάκωβος Ιακωβίδης μαζί με το πολυμελές προσωπικό, ο οποίος αφού ανέλυσε τους σκοπούς και το έργο που επιτελείται στο Κέντρο ξενάγησε την αποστολή στους διάφορους χώρους.