Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ον Οκτώβριο του 2006 η Επαρχιακή Επιτροπή ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) Πάφου, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση της Περιφέρειάς μας, αποφάσισε την τοποθέτηση «κλουβιού» συλλογής τενεκεδακιών αλουμινίου (μπύρας, αναψυκτικών, καφέ κλπ) στο χώρο εργασίας μας. Η κίνηση αυτή έγινε σε συνεργασία με το σύνδεσμο «Κυπριακός Ανθρωπιστικός Σύνδεσμος για Παιδιά – Cans for Kids» ο οποίος έχει να επιδείξει τεράστιο έργο όσον αφορά την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για παιδιά. Αρκετές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην πιο κάτω ιστοσελίδα.
http://www.cansforkids.org/gr/main.htm

Στιγμιότυπο από την παραλαβή του κάδου πριν μερικούς μήνες. Διακρίνονται από δεξιά Κώστας Μάντης (Προϊστάμενος Περιφέρειας), Μιχάλης Σιέλης (Γραμματέας Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων ΕΠΟΕΤ), Άντρος Γεωργίου (Γραμματέας ΕΠΟΕΤ Γραφείου Πάφου), Μιχάλης Αναστασιάδης (Προϊστάμενος – Εξυπηρέτηση Παραγγελιών Πελατών)

Η συμβολή όλων μας σε τέτοιες προσπάθειες είναι πολύ σημαντική γιατί:

• δείχνουμε και έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας, και ειδικά για τα παιδιά.

• αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση (σημαντική μείωση του όγκου σκουπιδιών που ρίχνονται στις χωματερές – εξοικονόμηση ενέργειας).

• μυούμε και άλλους στο να συμμετέχουν σε έτσι προσπάθειες.

Αξίζει να πούμε ότι η Ανακύκλωση Αλουμινίου εξοικονομεί σημαντική ποσότητα ενέργειας. Η κατασκευή αλουμινένιων τενεκεδακιών από ανακυκλωμένο αλουμίνιο χρησιμοποιεί μόνο 5% της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθούν τα τενεκεδάκια από τον βωξίτη. Για να παραχθεί ένα τενεκεδάκι από βωξίτη χρειάζεται μισό τενεκεδάκι πετρέλαιο, που είναι 20 φορές περισσότερη ενέργεια για να παραχθεί ένα τενεκεδάκι από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Η ανακύκλωση ενός κιλού τενεκεδακιών εξοικονομεί 8 κιλά βωξίτη, 4 κιλά χημικών ουσιών, και 14 kwh ηλεκτρισμού. Η ανακύκλωση ενός αλουμινένιου τενεκεδακιού εξοικονομεί αρκετή ενέργεια για να δουλεύει μια τηλεόραση για 3 ώρες.

Ιούνης του 2007 και με περηφάνια “γιορτάζομε” τη συμπλήρωση του πρώτου κάδου συλλογής ενώ αρχίσαμε ήδη τη νέα “συγκομιδή”.

Τα 50 περίπου κιλά που μαζέψαμε αποτελούν ένα μικρό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια για μείωση των ρύπων και της εξοικονόμησης ενέργειας. Αν όμως όλοι αρχίσουμε να νοιαζόμαστε θα μπορούμε με όλα αυτά τα λιθαράκια να χτίσουμε ένα «τοίχος προστασίας» για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω ότι η επιτυχία της όλης προσπάθειας οφείλεται στη συμβολή των συναδέλφων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας σε ένα μεγάλο αριθμό. H ΕΠΟΕΤ(ΟΗΟ-ΣΕΚ) τους ευχαριστεί θερμά και ταυτόχρονα αναμένει ότι και άλλοι συνάδελφοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα τους ενόψει και του καλοκαιριού και της αυξημένης κατανάλωσης ποτών σε τενεκεδάκια.

Άντρος Γεωργίου
Γραμματέας Γραφείου Πάφου – ΕΠΟΕΤ