Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Με επιτυχία η πορεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών της ETUC.

poria1

Στους δρόμους των Βρυξελλών ξεχύθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Από 80.000 έως 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι ήταν οι συμμετοχές σε αυτή την πορεία διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES) στο πλαίσιο μιας ημέρας δράσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους με ένα σαφές μήνυμα για τους ηγέτες της Ευρώπης: «Υπάρχει ακόμη χρόνος να μην επιλέξετε την λιτότητα, ακόμη χρόνος για να αλλάξετε κατεύθυνση», σχολίασε λίγο πριν από την έναρξη της πορείας ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της CES.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών για να μειωθούν τα ελλείμματα θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους και την οικονομία.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα προσδοκούν με την κινητοποίηση αυτή να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, «Όχι στη λιτότητα, προτεραιότητα στην απασχόληση και ανάπτυξη».

Στην Κύπρο δόθηκε το μήνυμα δόθηκε μέσα από τη μεγάλη πορεία των 1500 και πλέον συνδικαλιστών πρώτης γραμμής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ΣΑΚ, ΣΥΚΣ μελών της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES).

Στην πορεία που ξεκίνησε από τη ΣΕΚ στη Λευκωσία στις 11.00πμ συμμετείχε η ΕΠΟΕΤ με το Γενικό Συμβούλιο της. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πανό λάβαρα και σημαίες, διαδήλωσαν ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε ύφεση και την ανεργία σε έκρηξη.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το κτίριο που στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, όπου εκπρόσωποι των οργανώσεων με χαιρετισμό τους προς τους συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στο σκοπό της πορείας και την αντίθεσή τους τα μέτρα λιτότητας. Επίσης κατέθεσαν το πιο κάτω ψήφισμα προς τον Υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια η πορεία κατέληξε στο μέγαρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου το ψήφισμα παραδόθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι εργαζόμενοι που πήραμε μέρος στη πορεία διαμαρτυρίας που συνδιοργάνωσαν σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ΣΑΚ, ΣΥΚΣ και η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν την Ευρώπη σε ύφεση και την ανεργία σε έκρηξη, έχουμε εγκρίνει το πιο κάτω ψήφισμα:

Διακηρύττουμε την έντονη αντίθεσή μας στις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις για να επωμιστούν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας:

– Στα προωθούμενα και εντεινόμενα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη και την Κύπρο και τις όποιες προσπάθειες για περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.
– Στις αβέβαιες μορφές απασχόλησης και σε μέτρα που οδηγούν στην ανεργία των νέων και ηλικιωμένων προσώπων.
– Στην απορρύθμιση του δικαιώματος στην εργασία και την κοινωνική οπισθοδρόμηση.
– Στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη δημιουργία μίας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων.

Με στόχο μια ενιαία Ευρώπη, κοινωνική και αλληλέγγυα με τους πολίτες της ζητούμε:

– Αναπτυξιακές πολιτικές που θα διευρύνουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
– Την πρόσβαση σε ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας και καλύτερη εκπαίδευση για όλους.
– Την εγγύηση αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων.
– Μια ισχυρή κοινωνική προστασία που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.
– Την προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών και εγκατάλειψη των όποιων σχεδίων για διαφοροποίηση της ΑΤΑ.
– Δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες ποιότητας προσιτές σε όλους.

Για εδραίωση μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης απαιτούμε:

– Πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής.
– Εισαγωγή φόρου πάνω στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να διασφαλιστεί η δημόσια επενδυτική πολιτική.
– Ανάπτυξη μιας βιώσιμης και δυναμικής βιομηχανικής πολιτικής, βασισμένης στη χαμηλή εκπομπή ρύπων.
– Μεγαλύτερο φορολογικό συντονισμό και διαφάνεια για να εμποδιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ευρώπη.

Την ίδια μέρα η ΣΕΚ με ανακοίνωση της εκφράζει τη λύπη της γιατί ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου με δηλώσεις του επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αναφορικά με την πανσυνδικαλιστική διαδήλωση από την οποία απουσίαζε η ΠΕΟ.