Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ στην τελευταία συνεδρία του στις 29 Φεβρουαρίου 2008 κάλεσε μέσα από τις αποφάσεις του τη νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει με κάθε σοβαρότητα την Εκτελεστική εξουσία και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών.

Φαίνεται πως στην Κύπρο υπάρχει τεραστίων διαστάσεων φοροδιαφυγή που γίνεται κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες, εταιρείες και άλλους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται είτε νομοθετικά κενά είτε την ολιγωρία του κράτους να κτυπήσει το κακό στη ρίζα του.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας στις κατά καιρούς εκθέσεις της κάμνει αναφορά σε κρούσματα και φαινόμενα φοροδιαφυγής που προέρχονται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες π.χ. εργολάβους, ενώ στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις που έκαμναν αναφορά σε ιδιοκτήτες θαλασσίων σκαφών και υπερπολυτελών αυτοκινήτων που δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο.

Η ύπαρξη και η διαιώνιση τέτοιων φαινομένων αφενός αποστερεί από τα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα και αφετέρου προκαλεί τα αισθήματα των μισθωτών οι οποίοι είναι οι μόνοι σε αυτό τον τόπο που πληρώνουν σωστά το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί.

Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση θα πρέπει να τολμήσει επιτέλους να φορολογήσει στη βάση του τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης.

Πρόκειται για μια πάγια θέση πολιτικής της ΣΕΚ που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν να υιοθετήσουν.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διευκολυνθεί τα μέγιστα να υλοποιήσει το όραμα του για μια δίκαιη κοινωνία, αν καταφέρει να κλείσει τις μαύρες τρύπες της φοροδιαφυγής. Δίκαιη κοινωνία και φοροδιαφυγή δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Για τη σωστή και ποιοτική μελέτη του θέματος θα πρέπει να συσταθεί Τεχνική Επιτροπή με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για να εντοπισθούν και να εφαρμοστούν οι πλέον αποδοτικότερες λύσεις.

Η ΣΕΚ θα στηρίξει και θα χαιρετίσει κάθε πολιτική απόφαση που θα τιθασεύει τον μινώταυρο της φοροδιαφυγής, ο οποίος πάνω σε μόνιμη και συνεχή βάση απειλεί την ευρωστία της δημόσιας οικονομίας.