Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και η καθιέρωση της έγινε το 1911.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της, επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

Περισσότερες γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του COVID-19

Οι γυναίκες αποτελούν το 76% των 49 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ιό.

Η μεγαλύτερη ανισορροπία σε επίπεδο ΕΕ σημειώνεται στη Λετονία, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 88% των εργαζομένων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, σε σύγκριση με το 53% στη Μάλτα.

Επιπλέον, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε βασικές υπηρεσίες που εκτείνονται από τις πωλήσεις έως τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, που παρέμειναν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην ΕΕ, οι γυναίκες αποτελούν το 82% των υπαλλήλων που εργάζονται σε ταμεία και το 95% του προσωπικού καθαρισμού και οικιακής φροντίδας.

Η περασμένη χρονιά σήμανε την 25η επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλη την υφήλιο. Ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Ο χαμηλότερος μέσος όρος ισότητας των φύλων είναι εκείνος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 52,2%. Στην Κύπρο ο μέσος όρος ανέρχεται στο 56,9%.

Η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσής μας αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς της γυναίκας στη ζωή, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα και αντί δώρων προς την κάθε μια από εσάς, συνεισφέρει όπως κάθε χρόνο εκ μέρους σας σε ΜΚΟ, χρηματικό ποσό €500 ευρώ.

Φέτος το ποσό έχει προσφερθεί στον «Παγκύπριο Σύνδεσμο Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων Μοναδικά Χαμόγελα»

Στις Φωτογραφίες αντιπροσωπία της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αποτελούμενη από τον Γ. Γραμματέα Ηλία Δημητρίου και τον Οργανωτικό Γραμματέα Θεόδουλο Θεοδούλου παραδίδουν την επιταγή στην Διευθύντρια του συνδέσμου κ. Στάλω Κυριακίδου.

Περισσότερα για τον «Παγκύπριο Σύνδεσμο Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων Μοναδικά Χαμόγελα» μπορείτε να βρείτε στο πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.monadikaxamogela.org/?lang=el

Δείτε επίσης το αφιέρωμα της «Εργατικής Φωνής» της ΣΕΚ για την Ημέρα της Γυναίκας καθώς και την διακήρυξη του τμήματος εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ για την 8η Παρτίου 2021.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕΚ

ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕΚ

Από την ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ)

8 Μαρτίου, 2021