Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες η ΣΕΚ υποδεικνύει προς την κυπριακή πολιτεία πως πρέπει να βρει τρόπους να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και τα καμώματα του.

Σε χρόνους ύποπτους και ανύποπτους υποβάλαμε τόσο προς την παρούσα κυβέρνηση όσο και προς όλες τις προηγούμενες, εισηγήσεις και απόψεις για ελαχιστοποίηση της εξάρτησης μας από το “μαύρο χρυσό”.

Δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και όσα έγιναν, κινήθηκαν με ρυθμούς χελώνας. Δέσμιοι του εφησυχασμού και της κωλυσιεργίας χάσαμε πολύτιμα χρόνια και μείναμε στάσιμοι στον τομέα αυτό.

Μια χώρα που διαθέτει σχεδόν ολόχρονα πλούσιο ήλιο και προσελκύει λόγω αυτού χιλιάδες τουρίστες, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει επαρκώς τον ήλιο σαν εναλλακτική μορφή ενέργειας. Σήμερα η εξάρτηση της Κύπρου και της οικονομίας της από τα πετρελαιοειδή είναι πλήρης.

Οι κατά καιρούς εισηγήσεις μας που η υλοποίηση τους θα ελαχιστοποιούσε την εξάρτηση μας από τα πετρελαιοειδή, παραπέμφθηκαν δυστυχώς στις ελληνικές καλένδες με αποτέλεσμα σήμερα η Κύπρος και ο λαός της να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα από την κρίση που παρατηρείται διεθνώς.

Ακούσαμε από αξιωματούχους της κυβέρνησης πως η λύση δεν είναι η μείωση των λιανικών τιμών πώλησης των καυσίμων αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας.

Όμως εξοικονόμηση ενέργειας δεν μπορεί να γίνει ούτε με τα λόγια ούτε με τις ευχές. Για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα οι εισηγήσεις μας, για:

– Δημόσια συγκοινωνία που να συνδέει το αεροδρόμιο Λάρνακας με την πρωτεύουσα και τις άλλες πόλεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είμαστε η μόνη χώρα, ίσως σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που δεν υπάρχει τέτοιου είδους δημόσια συγκοινωνία.

– Διαφοροποίηση του ωραρίου λειτουργίας ολόκληρης της αγοράς και εισαγωγή κλιμακωτού ωραρίου. Το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας ξεκινούν δουλειά περίπου την ίδια ώρα, δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση που ισοδυναμεί με απώλεια ενέργειας.

– Καλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας μακριά από γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις διαδικασίες.

– Παροχή κινήτρων για εφαρμογή συστημάτων – υλικών που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την ανέγερση νέων κτιρίων. Δυστυχώς σ’ αυτό το θέμα το κράτος δεν δίνει το καλό παράδειγμα. Το νέο νοσοκομείο της Λευκωσίας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο αφού κατά την ανέγερση του δεν λήφθηκαν πρόνοιες για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η παρούσα κρίση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές λόγω της τιμής του πετρελαίου μας προειδοποιεί πως πρέπει να κινηθούμε τάχιστα προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις.