Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Διμερής συνάντηση μεταξύ ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) και Ενιαίου Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Σερβίας.

Minolta DSC

Μέσα στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο συντεχνιών το Ενιαίο Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Σερβίας αποδέχτηκε πρόσκληση της ΕΠΟΕΤ και αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε την Κύπρο την περίοδο 8 μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2006.

Της αντιπροσωπείας του Σερβικού Συνδικάτου ηγείτο ο Πρόεδρος συν. Σλάβολουπ Κάντιτς και οι δύο αντιπρόεδροι συν. Ζόραν Νίκολιτς και Ζέλκο Σουμαρούνα.

Κατά την εδώ παραμονή τους έγιναν συναντήσεις τόσο με τη Γενική Γραμματεία της ΟΗΟ-ΣΕΚ όσο και με τη Γενική Γραμματεία της ΕΠΟΕΤ. Στις συναντήσεις δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν ανταλλαγές πληροφοριών για την κατάσταση που επικρατεί στους δύο Οργανισμούς Τηλεπικοινωνιών και στη δράση του κάθε συνδικάτου.

Η ΕΠΟΕΤ έκανε αναφορά στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο συνδικάτων που άρχισαν από την δεκαετία του ΄90, στα θέματα/ προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο Οργανισμός και στα εργασιακά, που είναι η συνομολόγηση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το νέο Θεσμικό Πλαίσιο, η νέα Οργανική Δομή, ο ανταγωνισμός και οι ανατροπές που προκαλούνται από τις τεχνολογίες, η τροποποίηση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού, η πρόσληψη Εκτάκτων και Ωρομισθίου Προσωπικού και άλλα.

Έγινε αναφορά στον εκσυγχρονισμό της ΕΠΟΕΤ μετά το τελευταίο συνέδριο της και τις καταστατικές αλλαγές που έχουν εγκριθεί. Η νέα ιστοσελίδα, ή ηλεκτρονική ενημέρωση και η ενεργοποίηση των σωμάτων για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Προσωπικό στην ΑΤΗΚ, καθώς και η οργάνωση του Έκτακτου Προσωπικού και του Προσωπικού των Θυγατρικών Εταιρειών αποτελούν ενέργειες που έγιναν μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από την νέα Γενική Γραμματεία της ΕΠΟΕΤ.

Η αντιπροσωπεία του Σερβικού Συνδικάτου ευχαρίστησε την ΕΠΟΕΤ για την πρόσκληση και φιλοξενία και αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο συνδικάτων τη βοήθεια που πρόσφερε η ΕΠΟΕΤ και η Κύπρος στους αγώνες και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Σερβία και ο λαός της τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία μεταξύ των συνδικάτων μας και των αντίστοιχων της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστούν και αναβαθμιστούν οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ μας για το καλό των μελών μας και των Οργανισμών μας.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Σερβίας έχει και αυτό πέρσι εκσυγχρονίσει το καταστατικό του και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες έχει εκλεγεί νέα ηγεσία. Το συνδικάτο λαμβάνει μέρος στις συνεδρίες του ΔΣ του Οργανισμού με ένα εκπρόσωπο. Μετά από έντονες και δύσκολες διαπραγματεύσεις συνομολογήθηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία περιλαμβάνει αρκετά οφέλη για τα μέλη και το προσωπικό. Ο Οργανισμός μαζί με Τράπεζες θα παραχωρούν στεγαστικά και άλλα δάνεια, δημιουργείται θυγατρική επιχείρηση για εργοδότηση του προσωπικού υπηρεσιών ασφάλειας, καθαριότητας και άλλου που θα απολυόταν ένεκα των ψιλών λειτουργικών κόστων, αποφεύγοντας έτσι την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους. Έχει καταρτισθεί σχέδιο πρόωρης εθελοντικής αφυπηρέτησης για μερίδα του προσωπικού με καλές αποζημιώσεις. Το συνδικάτο τώρα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στον καταρτισμό του αναπτυξιακού προϋπολογισμού.

Άρχισαν να λειτουργούν σωστά δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα που στοχεύουν στη μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και στον παραμερισμό των πολιτικών διαφορών για το καλό των εργαζομένων.

Οι Τηλεπικοινωνίες Σερβίας είναι μετοχοποιημένες με το 80% των μετοχών να ανήκει στο κράτος και το 20% στον ΟΤΕ Ελλάδας.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως εκπαίδευση στελεχών, η συνεργασία των συνδικάτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο ρόλος της UNI, ανταλλαγές θερινών κοινωνικών και εκπαιδευτικών διακοπών αξιωματούχων των συνδικάτων και άλλα.

Μέσα στα πλαίσια της εδώ παραμονής τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορα μέρη της Κύπρου γνωρίζοντας την ιστορία και την κουλτούρα του κυπριακού λαού.