Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας – 2009

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμά τη Μέρα της Γυναίκας αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στον Οργανισμό μας, στην οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα.

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) επέλεξε και φέτος να εκφράσει την αγάπη και εκτίμησή της προς τη γυναίκα με τον τρόπο που εσείς αγκαλιάσατε ως τον πιο κατάλληλο.

Η Γενική Γραμματεία της Οργάνωσης μας έχει αποφασίσει ότι αντί δώρων προς την κάθε μια από εσάς, να συνεισφέρει εκ μέρους σας το ποσό των €1000 στο ίδρυμα Europa Donna Κύπρου που στόχο έχει την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Αντιπροσωπεία της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αποτελούμενη από μέλη της Γενικής Γραμματείας και γυναίκες μέλη μας, επέδωσαν την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009, τη σχετική επιταγή στην ταμεία του Ιδρύματος Europa Donna Κύπρου, κυρία Λουίζα Κόσιη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή για να αναλογισθούμε τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να «πέσουν» και τα τελευταία τείχη, να αρθούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανδρών και γυναικών, να στηρίξουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τις εργαζόμενες μητέρες, έτσι ώστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στην Δύση την δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε την σημασία της Ημέρας αυτής, και από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ , με κύριο σκοπό την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Ο αγώνας των γυναικών για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στους οικονομικούς, κοινωνικοπολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς, καθώς και η συμμετοχή τους στο γενικότερο πολιτικό αγώνα κάθε μέρα και προβάλλει εντονότερος. Τα δικαιώματα των γυναικών, η απαίτηση για ισοτιμία, για ισομισθία, για συμμετοχή στη δημόσια και πολιτική ζωή, για ισομερή καταμερισμό των οικογενειακών ευθυνών, δεν είναι τίποτα άλλο από εξειδίκευση καθολικών δικαιωμάτων, από την αναγνώριση μέσα από την ιδιαιτερότητα των φύλων ότι, ενισχύοντας τα δικαιώματα των γυναικών, ενισχύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες.

Είναι, πλέον κοινή πεποίθηση ότι η μεγιστοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης απαιτεί τη συνεισφορά των γυναικών. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων και προϋπόθεση για κοινωνική δικαιοσύνη και επίσης αποτελεί αναγκαία και βασική προϋπόθεση για ισότητα, ανάπτυξη και ειρήνη.

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) σας διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τους αγώνες της για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλους τους τομείς. Με την ευκαιρία αυτή, ευχόμαστε σε όλες εσάς καλή πρόοδο και επιτυχία στην επαγγελματική σταδιοδρομία και στη ζωή σας γενικά.

Από την ΕΠΟΕΤ