Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Α. Μάτσας: Και απεργιακά μέτρα αν χρειαστεί

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ κ. Ανδρέα Μάτσα στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”
Χρονιά διεκδικήσεων για το εργατικό κίνημα θα αποτελέσει το 2019 καθώς με βάση τα όσα ανάφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να λάβουν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης. Ειδικότερα, αναφέρει πως το εργατικό κίνημα θα διεκδικήσει αυξήσεις συνεισφορών στα Ταμεία Προνοίας και σε επιμέρους ωφελήματα.
Παράλληλα σημειώνει πως οι εργαζόμενοι δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά διεκδικούν αυτά που τους αναλογούν από το τελικό παραγόμενο προϊόν, ενώ τονίζει πως δεν θα διστάσουν εκεί που χρειάζεται να πάρουν δυναμικά μέτρα, μη αποκλειομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων. Όσον αφορά το ΓεΣΥ, αναφέρει πως υπάρχει και άγνοια και σκοπιμότητα από τις αντιδράσεις ορισμένων κύκλων και επισημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσής του. Τέλος, στέλνει μήνυμα και στην εργοδοτική πλευρά και τονίζει πως το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο.
Ποιοι οι στόχοι της συντεχνίας για το 2019; Υπάρχει μια σειρά ανοικτών θεμάτων όπως η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, η επαναφορά των μισθών σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Μέχρι πού φτάνουν τα όριά σας ως ΣΕΚ;
Πρώτα θα πρέπει να τονίσουμε ξανά πως ως ΣΕΚ δεν πρόκειται να θέσουμε αιτήματα και διεκδικήσεις πέραν από τις δυνατότητες της οικονομίας και των ίδιων των επιχειρήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε την οικονομία να βιώνει καταστάσεις προηγούμενων ετών. Επομένως, το πλαίσιο των αιτημάτων μας θα είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας. Απ’ εκεί και πέρα, εντός του 2019 θα διεκδικήσουμε πλήρη επαναφορά των μισθών εκεί όπου δεν έχει επιτευχθεί ακόμα επαναφορά και όσες συλλογικές συμβάσεις λήγουν διεκδικούμε μισθολογικές αυξήσεις με βάση τα δεδομένα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή θα διεκδικήσουμε παρεμφερή ωφελήματα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ταμεία προνοίας, αλλά και στα ταμεία ευημερίας. Θα διεκδικήσουμε την αύξηση των ποσοστών εισφοράς στα ταμεία προνοίας. Άρα στόχος μας το 2019 είναι η επανασύσταση των ταμείων προνοίας που έχουν πληγεί από την κρίση και η αύξηση του ύψους των εισφορών.
Η εργοδοτική πλευρά τι λέει γι’ αυτό το θέμα;
Θα πρέπει να τονίσουμε πως αρκετές συλλογικές συμβάσεις έχουν ανανεωθεί με παροχή μισθολογικών αυξήσεων, όμως εκκρεμεί η ανανέωση κάποιων σημαντικών συλλογικών συμβάσεων που είναι ο προπομπός για την ανανέωση των υπολοίπων. Η πρώτη είναι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, μια βιομηχανία με τεράστια άνοδο και ευρωστία. Είναι ο κλάδος που συμβάλλει τα μέγιστα στη θετική πορεία της ανάπτυξης και ως εκ τούτου τα αιτήματα που τίθενται είναι στη βάση αυτών των πραγματικοτήτων με σαφή βελτίωση των όρων εργοδότησης και σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. Η δεύτερη μεγάλη συλλογική σύμβαση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι η σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία έτυχε διαπραγμάτευσης και κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικής πλευράς, όμως δεν έτυχε αποδοχής από το σύνολο των εργοδοτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και ήδη έχουν εξαγγελθεί απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομαλή διευθέτηση.
Μέχρι πού είστε έτοιμοι να φτάσετε; Ποια είναι τα όριά σας;
Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχουν δυνατότητες για την οικονομία. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν ελεημοσύνη, ζητούν να τους αποδοθεί το ανάλογο ποσό μέσα από τη συνεισφορά τους στο παραγόμενο προϊόν. Όμως, αν υπάρξει αρνητική προσέγγιση από την εργοδοτική πλευρά, δεν θα συναινέσουμε στο να αποδεχτούμε κάτι υποδεέστερο από αυτό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Δεν είναι αυτοσκοπός οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά σε αυτό το στάδιο, στο οποίο τα δεδομένα της οικονομικής ανάκαμψης είναι ξεκάθαρα μπροστά μας, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα ως ύστατη επιλογή. Έχουν γίνει πάρα πολλές παραχωρήσεις από τους εργαζομένους και έχουν οι εργαζόμενοι επωμιστεί δυσανάλογο βάρος από αυτό που τους αναλογεί κατά την περίοδο της κρίσης, επομένως απαιτούν σήμερα αυτά που δικαιούνται.
Το εργατικό κόστος θα αυξηθεί τόσο με τις εισφορές στο ΓεΣΥ όσο και με τις αυξημένες εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Δεν θα πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα στις επιχειρήσεις για ελάφρυνση του εργατικού κόστους, όπως λένε η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ; 
Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις που αφορούν είτε την εργασία είτε τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να γίνονται αποσπασματικά. Εμείς κρίνουμε ότι είναι η ώρα για μια στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να περιορίζει το φορολογικό κόστος της εργασίας και να επιβαρύνει τη ρύπανση. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα δοθούν ανάσες ανάπτυξης προς τις επιχειρήσεις. Δεν βλέπουμε αποσπασματικά την κάθε πρόταση.
Θα πρέπει να αφήσουμε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει
Όσο πλησιάζουμε στην υλοποίηση του ΓεΣΥ βλέπουμε να υπάρχουν και μεγαλύτερες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο. Ποια η τοποθέτησή σας για τα όσα διαδραματίζονται; Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς το ΓεΣΥ όταν ο κάθε ιατρικός κλάδος εξαιρείται; 
Το ζήτημα του ΓεΣΥ δεν προέκυψε σήμερα, προηγήθηκαν συζητήσεις δεκαετιών. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως αυτή είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Πολλές από τις αντιδράσεις και πολύ από την επιχειρηματολογία που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι σαν ξεκινήσαμε σήμερα να συζητάμε για το ΓεΣΥ. Υπάρχει και σκοπιμότητα και άγνοια πίσω από τις αντιδράσεις. Έχουμε συμφωνήσει και έχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη συμφωνία. Θα πρέπει να αφήσουμε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει, να επαναξιολογηθεί και να βελτιωθεί. Δεν υπάρχει το περιθώριο και η δυνατότητα για διαπραγμάτευση από την αρχή.
Είστε αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ εντός χρονοδιαγραμμάτων με τόσες αντιδράσεις;
Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν αν χρειαστεί θα το επιβάλουμε γιατί, αποτελεί μια κοινωνική ανάγκη.
Το απεργιακό δικαίωμα είναι αναφαίρετο
Βλέπουμε στο λιμάνι της Λεμεσού να υπάρχει μια αναταραχή το τελευταίο χρονικό διάστημα με απεργιακά μέτρα, τα οποία η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ τα θεωρούν απαράδεκτα. Ποια η θέση της ΣΕΚ; Δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση όσον αφορά τις απεργίες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας; 
Το θέμα του λιμανιού μάς έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για εμάς η θέση μας είναι πως η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουμε πως το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να υπάρξει ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία. Έγιναν κάποιες κινήσεις τις τελευταίες ημέρες οι οποίες κατάφεραν να λειτουργήσουν θετικά από την περαιτέρω όξυνση της κρίσης στο λιμάνι το οποίο λειτουργεί κανονικά. Παράλληλα, έχει δοθεί και το χρονικό περιθώριο ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης αλλά και την παραχώρηση στους λιμενεργάτες εκείνων που δικαιούνται ως απότοκο της διαπραγμάτευσης και της κατάληξης της συλλογικής σύμβασης.