Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η εξαγγελία αντισταθμιστικών μέτρων για ανακούφιση του λαού που μαστίζεται από την έξαρση της ακρίβειας επείγει.

Τα όσα ακούονται από πλευράς κυβέρνησης είναι προφάσεις εν αμαρτίας και δεν τιμούν όσους προσπαθούν να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κράτος τα τελευταία χρόνια μαζεύει εκατομμύρια λίρες από τις φορολογίες στα καύσιμα και αντί να επιστρέψει κάποια πίσω στους πολίτες υπό μορφή ελαφρύνσεων κάμνει λογοπαίγνια για την αντοχή της οικονομίας.

Εδώ και τώρα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα στο σύνολο της κοινωνίας και να εγκαταλειφθεί η λογική των στοχευμένων πολιτικών γιατί αυτή ευνοεί μόνο τους φοροφυγάδες.

Είναι σωστή η λογική της παραχώρησης ελαφρύνσεων στη βάση των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά στην Κύπρο αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί γιατί υπάρχουν αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι και λοιποί αξιωματούχοι εταιρειών που αθλούνται στο άθλημα της φοροδιαφυγής με πολύ ψηλές επιδόσεις.

Ενόσω το κράτος αδυνατεί να πατάξει αυτή τη φοροδιαφυγή, τα στοχευμένα αντισταθμιστικά οφέλη θα λειτουργούν σε βάρος των μισθωτών και υπέρ αυτών που δηλώνουν στις φορολογικές αρχές όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Επομένως η πάταξη της φοροδιαφυγής προέχει των οποιονδήποτε στοχεύσεων.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει χθες στη μείωση της φορολογίας της ΑΗΚ, (από το 28% στο 10%), και να σταματήσει να εισπράττει από τον Οργανισμό τα πλεονάσματα για σκοπούς κάλυψης δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο τερματισμός αυτής της τακτικής που ευδοκίμησε και επί προηγούμενων κυβερνήσεων θα δώσει οικονομικές ανάσες στην ΑΗΚ και θα της επιτρέψει να προσφέρει φθηνότερο ηλεκτρισμό σε όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς.

Η μείωση του βιομηχανικού ρεύματος θα μειώσει και άλλα κόστα παραγωγής και θα συμβάλει στην αύξηση της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ενόψει της επιβολής ΦΠΑ ύψους 15% στην πώληση οικοπέδων η κυβέρνηση επίσης χθες θα πρέπει να μειώσει ή και να καταργήσει άλλου είδους φορολογίες και μεταβιβαστικά τέλη που επιβαρύνουν σήμερα την αγορά ακινήτων. Τα τελευταία χρόνια το όνειρο απόκτησης ιδιόκτητης στέγης έγινε εφιάλτης.

Τα θέματα αυτά επείγουν και δεν δικαιολογείται καμιά ολιγωρία και κανένας εφησυχασμός.
Επιβάλλεται να δοθούν εδώ και τώρα αντισταθμιστικά μέτρα και αν η κυβέρνηση πραγματικά νοιάζεται για την ευρωστία της οικονομίας ας πατάξει τη φοροδιαφυγή, ας μαζέψει τα εκατομμύρια των καθυστερημένων φόρων, ας φορολογήσει στη βάση των τεκμηρίων πολυτελούς διαβίωσης, μα πάνω από όλα ας ασχοληθεί επιτέλους με τον περιορισμό της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης που ως φαινόμενο πλεονάζει στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να περιορίσει έξοδα και δαπάνες προς όφελος των δημοσίων ταμείων.