Τηλ: +357 99 644644 | Φαξ: +357 22 701616 | Email: epoet@cyta.com.cy

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day)

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους που η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί.

Ιστορική Αναδρομή:

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρίου. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Η Γενική Γραμματεία ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς της γυναίκας στη ζωή, όπως κάθε χρόνο, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αντί δώρων προς την κάθε μια από εσάς, συνεισφέρει εκ μέρους σας σε ΜΚΟ, χρηματικό ποσό €500 ευρώ.

Φέτος το ποσό έχει προσφερθεί στον Κυπριακό Σύνδεσμος Ασθενών με Μυασθένεια GRAVIS.

Στη φωτογραφία ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης μας, συν Ηλίας Δημητρίου παραδίδει την σχετική επιταγή σε εκπρόσωπο του Συνδέσμου. Στη σεμνή τελετή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) ο Πρόεδρος Αντώνης Χρυστοστόμου και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Κυριάκος Σιακαλλής.

Από την ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ)

08/03/2023